Kako izbrati sveder

Ustvarjeno6. 06. 2023

Kako izbrati sveder? Razvrstitev svedrov glede na obdelovalno snov in delo

Če se vrtanje luknje spremeni v mučno misijo, polno preklinjanja, vaš neuspeh morda ni posledica nesposobnosti. Verjetno je za zapravljeno popoldne kriv slabo izbrani sveder. Svetovali vam bomo, kako izbrati pravi sveder za obdelovanje določene snovi in delo.


Mnogi mojstri investirajo v kakovosten električni ali AKU vrtalnik, vendar na koncu končajo z univerzalnim kompletom svedrov s hobi trga. Tako kot istega noža ne boste uporabili za rezanje paradižnika in izkoščevanje mesa, tudi za les in beton ne morete uporabiti istega svedra. Vsaka snov zahteva drugačen pristop, zato pri vrtanju lukenj ne obstaja pojem "univerzalni". Če se boste s svedrom za les lotili pritrjevanja police na steno, verjetno ne boste naredili luknje in boste poškodovani sveder lahko le vrgli v smeti. Kako se torej lotiti vrtanja posameznih lukenj?

Osnovna načela pri izbiri svedra

Pri nakupu svedra lahko izbirate med več vrstami. Tri osnovna načela, ki jih morate upoštevati, so dolžina, premer in sistem pritrditve.

Dolžina svedra

Vedno lahko izbirate med različnimi dolžinami za izbrano vrsto svedra. Daljši svedri imajo večjo toplotno odpornost. Osnovni razpon je med 50 in 1000 mm, na voljo pa so tudi daljši svedri za vrtanje globljih lukenj.

Premer svedra

Premer svedra določa končno širino luknje. Vedno lahko izbirate med različnimi premeri za izbrano vrsto svedra.

Vpenjanje za vrtanje SDS

Poleg klasičnega nastavka za vrtanje s cilindrično gredjo je na voljo tudi nastavek SDS (Special Direct System). Ime je okrajšava besed steck-dreh-sitz (vstavljanje-obračanje-namestitev). Glavna prednost sistema SDS je možnost hitre zamenjave orodja in enostavno upravljanje. Razlikujemo med serijama SDS-Plus in SDS-Max. SDS-Plus je namenjen vrtalnim kladivom do 5 kg, SDS-Max pa težjim kladivom do 11 kg.

Razvrstitev svedrov glede na obdelovalno snov

Pred vrtanjem je vedno treba izbrati poseben sveder, ki je namenjen za obdelavo določene snovi. Poznamo svedre za les, kovino, ploščice in beton. V posebno kategorijo spada diamantni vrtalni sveder, ki zagotavlja vrhunsko in kakovostno opravljeno delo.

Vrtanje v les

Pri vrtanju v mehke snovi, kot je les, izberite posebno vrsto svedra glede na željeno globino in premer luknje. Vrtalnik skrbno namestite in nastavite ustrezno hitrost. Premajhna hitrost bo povzročila zažagane luknje, velika hitrost pa nevarnost zažaganih mest. Za natančen rezultat poskusite vrtati vzdolž strukture lesa. Za vrtalnike za les je značilna "centrirna konica", ki sveder v luknji stabilizira in tako zagotavlja, da med delom ne pobegne.

  • Spiralni svedri: za natančno vrtanje lukenj v mehak in trdi les; za oster rob luknje brez drobcev in opilkov; imajo dve stranski rezili in sredinska konica.
  • Ploščati rezkalni svedri: za hitro in natančno vrtanje lukenj velikega premera za mehke in trde vrste lesa; samoprijemalna konica, s katero brez težav vrtate tudi na težko dostopnih mestih.
  • Kačasti svedri: za vrtanje globljih lukenj (tramovi ipd.) v mehkem in trdem lesu; masivna zasnova z globoko spiralo.
  • Forstnerjevi svedri: visoka natančnost, gladkost in kakovost reza pri obdelavi mehkega, trdega in obdelanega lesa; za profesionalne obrtnike.

Slika: Standardni spiralni svedri za les in 7-delni komplet spiralnih koničastih svedrov

Vrtanje v kovino

Pri vrtanju v kovino je odločilna trdota. Za baker ali aluminij je potreben drugačni sveder kot za jeklo. Svedri za kovino imajo klasično obliko svedra s konico ali delom. Priporočljivo je, da vrtani predmet trdno vpnete. V kovino vrtajte pravokotno in delajte pogostejše prekinitve, da se vrtalnik in snov ohladita. Izvrtano luknjo je pogosto potrebno lepotno popraviti, da se zmanjšajo nastali opilki.

Med vrtanjem v mehke kovine jemljite daljše odmore. Robovi se zaradi vrtanja talijo, pri tem pa se lahko uniči tudi sveder.

Če želite podaljšati življenjsko dobo svedrov za kovine, jih ne segrevajte preveč. Med vrtanjem delajte premore in počakajte, da se svedri pred ponovnim vrtanjem ohladijo.

Svedri HSS-R (črni)

Vrsta kovinskih svedrov, za katere sta značilni trdota in prožnost. Opremljeni so s spiralnim žlebom za hitro odvajanje drobirja. Primerni so za vrtanje v litino ter legirano in nelegirano jeklo do natezne trdnosti 900 N/mm². Ob pravilni uporabi imajo dolgo življenjsko dobo in ohranjajo visoko zmogljivost. Vrtalniki HSS-R za karoserije pa spadajo v posebno kategorijo.

Svedri HSS-G (svetleči)

Gre za svedre višje kakovosti in z lastnostjo samocentriranja s prečnim rezanjem, zato so primerni za vrtanje legiranega in nelegiranega jekla ter jeklene litine do trdnosti 900 N/mm². Omogočajo bistveno hitrejše vrtanje in za polovico manjšo vpenjalno silo kot običajni svedri.

Svedri HSS-Co (kobalt)

Vrtalniki najvišje kakovosti za vrtanje nerjavečega jekla, železa, litine in barvnih kovin. Zaradi kobaltne zasnove omogočajo vrtanje legiranih jekel brez večje obrabe barve. Dosegli boste natančno izvrtane luknje. Odlikujeta jih visoka vzdržljivost in zmogljivost.

Stopničasti svedri

S stopničastimi svedri lahko izvrtate natančno luknjo brez zarez.

Slika: Stopničasti svedri HSS-Tin,

Vrtanje v ploščice

Pri vrtanju v ploščice lahko pride do zapletov. Obstaja nevarnost, da bo vrtalnik zdrsnil po ploščici in jo poškodoval. Zato uporabite gradbeno lepilo ali papirnati trak. Izrežite kvadrat in z njim označite mesto vrtanja. Z lepilnim trakom boste zagotovili stabilnost svedra in zaščitili površino ploščic. Vrtanje v stičišče ploščic ni priporočljivo, saj bi lahko poškodovali vse štiri vogale okoliških ploščic.

Vrtalniki za ploščice: Doktor Kladivo priporoča Boschev vrtalnike za ploščice CYL-9 Ceramic. Za udobnejše vrtanje izberite diamantni sveder Easy Dry Best for Ceramic, ki se zaradi hladilne tekočine v držalu svedra ohlaja samostojno.

Vrtanje v beton in opeko

Prvo pravilo, ki ga morate upoštevati, preden vrtate v opeko? Ugotovite, s kakšno snovjo boste delali. Masivno opeko lahko obdelujete z vrtalnim kladivom ali brez njega. Za udobnejše delo izberite vrsto vrtalnika s pnevmatskim udarcem, ki vam prihrani uporabo sile. Pri vrtanju v polno opeko izberite sveder s premerom čepa, izvrtajte luknjo in zataknite čep. Če delate z votlimi opekami, obstaja nevarnost, da boste pregrade razbili. Zato izberite vrtalnik z manjšim premerom, kot je premer želene izvrtane luknje.

Če delate z betonom, si že na začetku priskrbite pnevmatsko vrtalno kladivo z udarnim mehanizmom in se opremite s posebnimi svedri za betonske plošče.

Slika: Komplet svedrov za beton CYL-3 in Komplet svedrov za beton Robust Line CYL-5

 

Nastavitve piškotkov

Da bi na naši spletni strani iskano vsebino našli hitro, da bi prihranili veliko klikanja in se izognili prikazovanju oglasov za stvari, ki vas ne zanimajo, potrebujemo vaše soglasje za obdelavo piškotkov.

Sprejmi vse piškotkeZavrni piškotke