Kako izbrati list za žago

Ustvarjeno5. 06. 2023

5 nasvetov za izbiro žaginega lista

Kakovostna žaga ima častno mesto med osnovno opremo vsakega spretnega mojstra in profesionalnega obrtnika. Je univerzalen stroj za obdelavo lesa, plastike in kovine (odvisno od vrste žage). Da bi pa žaga zvesto služila, jo je treba dobro nahraniti, kar pomeni – za delo priskrbeti kakovostne žagine liste.

Doktor Kladivo je zavezan kakovosti, zato je v svojo ponudbo vključil vrsto dodatne opreme in potrošnega materiala. Pri izbiri se vedno ravnajte po priporočilih proizvajalca. Katere napotke morate upoštevati? V nadaljevanju si preberite 5 nasvetov, na katere morate biti pozorni pri izbiri žaginega lista.

1. Debelina

Debelejše ali tanjše? S tanjšim rezilom boste na splošno hitreje dosegli boljšo kakovost rezanja. Manjša širina zmanjšuje trenje in ožje rezilo se bo bolje "zagozdilo" v rezani material. Med slabosti pa spadajo močnejše vibracije, večje segrevanje in posledično krajša življenjska doba rezila. Razmislite o lastnostih svoje žage. Akumulatorski modeli zahtevajo tanjše rezilo, ki je manj zahtevno in varčuje z energijo baterije.

Slika: Ročna krožna žaga HS7601 Makita

2. Premer

Pri premeru upoštevajte natančna priporočila proizvajalca. Če ne boste upoštevali navedene velikosti, ne boste ogrozili le rezultata dela, temveč tudi svoje zdravje. Pozor! Neustrezno nastavljeno rezilo lahko prispeva k odpovedi varnostnih funkcij žage.

3. Material

Dandanes so vsi diski izdelani iz visokokakovostnega sintranega karbida ali plošč SK. Pomembno je, da vnaprej določite, za kakšno delo se bodo uporabljali. Ne veste, kaj izbrati? Doktor Kladivo je za vas jasno razvrstil liste v kategorije glede na snov, ki jo boste obdelovali.

 

Slika: Akumulatorska krožna žaga PKS 18 LI Bosch

4. Število zob

Manj je več? Ne pri številu zob na žaginih listih. Več zob omogoča čistejši in natančnejši rez, vendar je slabša stran tega počasnejša hitrost dela. Vsaka snov ima drugačne lastnosti, zato vnaprej razmislite, kako se določen material pri rezanju obnaša. Če boste na primer delali z laminatom, v košarico obvezno vrzite bolj "zobato" rezilo; manj zob bi v tem primeru lahko povzročilo zagozde in slabšo kakovost reza. In obratno, če boste opravljali vzdolžne reze v masivni les, izberite rezilo z manj zobmi.

5. Oblika in naklon zob

Oblike zob žaginih listov se razlikujejo, obstajajo pa tri osnovne vrste: izmenični, votli in trapezni.  Vsaka oblika je primerna za obdelavo različnih snovi. Izmenična oblika se uporablja za rezanje lesa, votla oblika za lepljene plošče, trapezoidna oblika pa je primerna za rezanje armirane plastike ali barvnih kovin. Poleg oblike je treba upoštevati tudi naklon, ki se deli na pozitivnega in negativnega. Pozitivni konec zoba se uporablja za rezanje masivnega lesa, medtem ko je negativni konec zoba odlična izbira za barvne kovine in plošče.

Slika: Ročna krožna žaga GKS 600 Bosch

Nastavitve piškotkov

Da bi na naši spletni strani iskano vsebino našli hitro, da bi prihranili veliko klikanja in se izognili prikazovanju oglasov za stvari, ki vas ne zanimajo, potrebujemo vaše soglasje za obdelavo piškotkov.

Sprejmi vse piškotkeZavrni piškotke