Kako izbrati vrtalnik

Ustvarjeno23. 01. 2023

Kako izbrati električni vrtalnik

Ponujamo raznovrstno paleto električnih vrtalnikov za profesionalce in občasna dela domačih mojstrov. Izbirate lahko med številnimi modeli akumulatorskih, namiznih ter udarnih vrtalnikov in vrtalnikov brez udarca. Za vaše hitro in udobno delo vam ponujamo raznovrstne različice modelov, ki so prilagojene visokim zahtevam. 

✅ Ponujamo električne vrtalnike priljubljenih blagovnih znamk Bosch, Metabo in Makita.

✅ Izbirate lahko med AKU vrtalniki (AKU izvijači) Boscha, Makite in Metaba.

Akumulatorski vrtalniki

Velika prednost akumulatorskih vrtalnikov je mobilnost in zmožnost opravljanja dela kjer koli tudi brez kabla ali elektrike. Sestavljeni so iz ohišja vrtalnika in odstranljive baterije, napaja pa jih baterijska celica, ki nadzoruje moč ter delovni čas. Ker nimajo kabla, lahko dosežete tudi težko dostopna mesta in si olajšate delo na višini.

Dolžina časa delovanja in moči sta odvisni od baterijske celice, pri vseh drugih parametrih pa se akumulatorski vrtalnik lahko primerja z električnim. Moč vrtalnika se s praznjenjem baterije manjša, zato vam za večje udobje uporabnika priporočamo, da pri izbiri razmislite o dodajanju rezervne baterije.

Merila za izbiro akumulatorskega vrtalnika:

  • Moč: večja kot je napetost (V), večja je moč.
  • Življenjska doba: večja kot je zmogljivost baterije (Ah), daljša je njena življenjska doba.

Akumulatorski vrtalnik


Kabelski vrtalniki v primerjavi z akumulatorskimi vrtalniki

Navadni vrtalnik je odvisen od električnega omrežja. To pomeni, da se morate pri uporabi zanašati na bližino električne vtičnice. Napajalni kabel je vgrajen v ohišje vrtalnika, kar lahko otežuje delo na višini in na slabo dostopnih mestih. Prednost običajnih vrtalnikov s kablom je nižja nakupna cena in stalna moč, ki je za razliko od akumulatorskega vrtalnika vedno stabilna.

Električni vrtalnik

Namizni vrtalnike

Glavna prednost namiznih vrtalnikov je nedvomno natančnost, saj so trdno pritrjeni na stojalo in uporabniku zagotavljajo stabilno podlago za vrtanje lukenj. Imajo večjo težo, kar zagotavlja trdno osnovo za natančno delo. Cenili jih bodo na primer izdelovalci pohištva in drugi obrtniki.

Zahvaljujoč temu, da je namizni vrtalnik postavljen na določenem mestu in ima vgrajen pogonski kabel, vam vrtalnika ni treba držati v rokah in se lahko popolnoma osredotočite na delo.

Namizni vrtalnik


Katerega od trojice električni vrtalnik - vrtalni izvijač - električni izvijač izbrati pri vijačenju?

Električni vrtalnik

V prvi vrsti ni namenjen vijačenju, vendar ga lahko z nekaterimi omejitvami uporabljate tudi v ta namen. Če želite električni vrtalnik uporabljati za vijačenje je pomembno, da izberete vrtalnik z brezstopenjsko regulacijo. Regulacija vpliva na hitrost vrtenja, vendar je moč še vedno enaka. Vrtalniki ne omogočajo nastavitve navora za zategovanje, zato se ustavijo, ko je nastavljena moč dosežena.

Vrtalni izvijač

Vrtalni izvijač je primeren za vijačenje. Združuje funkcije električnega vrtalnika in izvijača. Zaradi tega je vrtalni izvijač enostaven nadomestek za vrtalnik, opremljen pa je tudi z nastavitvijo navora za zategovanje, zato ni nevarnosti, da bi strgali navoj vijaka. Prednost akumulatorskih vrtalnih izvijačev je tudi priročno brezžično delo.

Električni izvijač

V nasprotju z vrtalnikom je mogoče nanj pritrditi nastavke za izvijače. Električni izvijači se najpogosteje pojavljajo pri strokovnem delu, navor za zategovanje je lahko električni ali mehanski. V mehanizmu je izklopna sklopka, ki izklopi vijačenje, ko je dosežen želeni potop vijaka ali lesnega vijaka.

Udarni vrtalnik v primerjavi z vrtalnikom brez udarca

Ko se odločate, ali izbrati vrtalnik brez udarca ali udarni vrtalnik, naprej premislite, s katerimi materiali boste delali.

Za osnovna dela, kot je vrtanje v les ali beton, bo zadostoval vrtalnik brez udarca. Če boste delali s tršimi materiali in želite izbrati univerzalni vrtalnik, izberite udarni vrtalnik. Udarni mehanizem lahko namreč vklopite ali izklopite in tako po potrebi preprosto vrtate tudi v trde gradbene materiale, kot so kamen, jeklo ali beton.

Pri delu z mehkejšimi materiali lahko udarce izklopite in s tem preprečite poškodbe materiala. Za večjo učinkovitost morate razmisliti o izbiri kakovostnega pribora, zlasti svedrov, ki so prilagojeni za delo s trdimi materiali.

Vrtalno kladivo

Vrtalna kladiva so še posebej uporabna pri vrtanju v gradbene materiale kot so beton, zid ali kamen. Vizualno so podobni udarnemu vrtalniku, vendar je načelo delovanja popolnoma drugačno. Vrtalna kladiva imajo bat, ki večkrat stisne zrak nad seboj in prenese udarce neposredno na vrtalnik. To načelo se imenuje elektropnevmatski udar, njegova učinkovitost pa je bistveno večja od učinkovitosti mehanskega udarca.

Zaradi tega so kladivni vrtalniki primerni za zahtevnejše vrtanje, saj so učinkovitejši od udarnih vrtalnikov. Pri delu z gradbenimi materiali uporaba vrtalnega kladiva močno skrajša delovni čas, saj lahko enako delo opravite hitreje in z manj truda.

Nastavitve piškotkov

Da bi na naši spletni strani iskano vsebino našli hitro, da bi prihranili veliko klikanja in se izognili prikazovanju oglasov za stvari, ki vas ne zanimajo, potrebujemo vaše soglasje za obdelavo piškotkov.

Sprejmi vse piškotkeZavrni piškotke