Kako izbrati brusilnik

Ustvarjeno4. 06. 2023

Kako izbrati brusilnik?

Kaj je kotni brusilnik?

Kotni brusilniki so učinkovita orodja za rezanje kovin in brušenje različnih materialov. Zmogljivejši brusilniki lahko prenesejo večje obremenitve, ne da bi se pregreli.

Izbira plošče (rezalna, brusilna) na kotnih brusilnikih določa možnosti uporabe - primerni so za rezanje materiala in grobo brušenje, pogosto pa se uporabljajo za rezanje ploščic. Običajno so na voljo 4 premeri plošč (115 mm, 125 mm, 150 mm, 230 mm). Na splošno velja, da večji kot je premer plošče, večja sta moč in teža, z izbiro večjega premera plošče pa lahko dosežemo večjo globino reza. Vendar se teža posameznih modelov precej razlikuje, zato priporočamo, da pri izbiri brusilnika dobro premislite, za kaj ga boste uporabljali.

Kaj je vibracijski brusilnik?

Vibracijski brusilniki se uporabljajo predvsem pri obdelavi lesa. Z njimi ne dosežemo le natančnega brušenja, temveč tudi zlahka odstranimo staro barvo. Njihova prednost je tiho delovanje in vgrajeno sesanje, ki zagotavlja natančne rezultate. Pri izbiri boste naleteli na dve vrsti vibracijskih brusilnikov, ki se delijo glede na obliko. Pravokotni brusilniki se uporabljajo za brušenje velikih, ravnih površin, saj imajo večjo zmogljivost. Po drugi strani imajo manjši delta brusilniki manjšo moč, zato so primerni za brušenje manjših površin, vogalov in robov.

Kaj je ekscentrični brusilnik?

Ekscentrični brusilniki se najpogosteje uporabljajo za končno obdelavo površin (les, kovina in plastika). Njihova glavna prednost je, da ne puščajo sledi brušenja. Uporabite jih lahko za čiščenje po grobem brušenju, brušenje izbočenih površin, odstranjevanje rje z avtomobilskih karoserij itd. Pri brušenju s finimi papirji (zrnatost 100-400) priporočamo ekscentrične brusilnike z močjo motorja od 250 do 550 W, za doseganje dobrih rezultatov z bolj grobimi papirji (zrnatost 100 in manj) pa izberite tip z močjo od 500 do 750 W.

Kaj je tračni brusilnik?

Tračni brusilniki so namenjeni grobemu brušenju različnih materialov (les, kovina, plastika). Namesto brusnega papirja se uporabljajo tako imenovani brusilni trakovi, ki so označeni tudi s številko zrnatosti (najmanj groba - 20, najbolj groba - 400).

Osnovne vrste brusilnikov

Kotni Vibracijski Ekscentrični Tračni
Grobo brušenje ali rezanje materiala, les, beton, zid, plastika, kovina Brušenje lesa, odstranitev starih premazov in barv Končna obdelava površin

Grobo brušenja lesa, plastike in kovine

 

Plošče za kotne brusilnike

Brusne Diamantne Univerzalne
Obdelava kovinskih površin in površin iz nerjavečega jekla, krčenje robov, brušenje zvarov itd. rezanje in brušenje zelo trdih materialov - betona, marmorja, kamna itd. pogosto menjavanje tehnik rezanja in brušenja - primerne pri enostavnih menjavah

Lamelne brusne plošče: fino brušenje končna obdelava

Rezalne brusne plošče: grobo brušenje, čiščenje površin

   
Nastavitve piškotkov

Da bi na naši spletni strani iskano vsebino našli hitro, da bi prihranili veliko klikanja in se izognili prikazovanju oglasov za stvari, ki vas ne zanimajo, potrebujemo vaše soglasje za obdelavo piškotkov.

Sprejmi vse piškotkeZavrni piškotke