Kako izbrati baterijo?

Ustvarjeno4. 06. 2023

Kako izbrati baterijo? Vodnik po združljivosti baterij

V zadnjih letih so akumulatorska orodja zaradi svoje praktičnosti in zanesljivosti pridobila zaupanje domačih mojstrov in profesionalnih obrtnikov. Skupaj s priljubljenostjo se je povečala tudi ponudba AKU strojev. Danes lahko v akumulatorskih različicah najdete vrtalnike, brusilnike, žage in celo kompresorje. Ni vam treba skrbeti za doseg električne energije in lahko udobno delate tudi na težko dostopnih mestih. Še več, če ste zvesti eni blagovni znamki, lahko baterijo uporabljate v raznih napravah tega proizvajalca, in glede na to, da je baterija dragoceni del orodja, se to resnično splača.

Toda kako je z združljivostjo in kdaj lahko eno baterijo uporabljate v več izdelkih?

Slika: Akumulatorski vijačnik GTB 12V-11

 

ZDRUŽLJIVOST Z LITIJEVIMI BATERIJAMI BOSCH

Osnovna delitev baterij:

  • Po moči (V): 36V, 18V, 14,4V in 12V (=10,8V)
  • Po zmogljivosti (Ah): večja kot je zmogljivost, dlje lahko stroj deluje

36V baterije

36V baterije se uporabljajo samo v modri seriji Bosch PROFESSIONAL in seriji Bosch GARDEN (stroji iz zelene serije Bosch HOBBY niso na voljo v tej različici). Vse 36V baterije so med seboj združljive in jih lahko polnite v katerem koli 36V polnilniku (z oznako AL 36##, kjer drugi dve številki označujeta, kako hitro se polni polnilnik; višja številka je, hitreje se polni). Vse 18V in 14,4V baterije je v 36V polnilnikih mogoče polniti, ne pa tudi obratno.

18V baterija

18V akumulatorji se delijo na serijo Bosch GARDEN, zeleno serijo Bosch HOBBY in modro serijo Bosch PROFESSIONAL - te serije med seboj niso združljive. Vse 18V Profi baterije lahko polnite v vseh 18V Profi polnilnikih (in tudi v vseh 36V polnilnikih). 18V baterije Hobby + Garden so med seboj združljive.

Slika: Bosch Akumulatorska baterija PBA 18V 2.5 Ah

Novih baterij Hobby + Garden ni mogoče polniti v starejših polnilnikih Hobby + Garden, razlog za to pa je drugačno kontaktno mesto (zadaj). Stare baterije lahko polnite v novih polnilnikih.

14,4V baterija

Za 14,4V baterije veljajo enaka pravila kot za 18V baterije. Polnijo se z 18V (ali 36V) polnilniki.

12V baterija (=10,8 V)

12V baterije serij HOBBY + GARDEN in PROFESSIONAL se razlikujejo le po drugačni vpenjalni nogi, zato jih ni mogoče zamenjati brez predelave. Vse 12V akumulatorje lahko polnite v vseh 12V polnilnikih (Profi, Hobby in Garden).

ZDRUŽLJIVOST BATERIJ METABO

Pri različnih orodnjih Metabo je pomembno upoštevati razpon zmogljivosti - npr. 18V baterija za 18V stroj itd. Vrsta baterije (LiHD, Li-Ion) ali pa zmogljivost (Ah) nista pomembni.

Akumulatorji Metabo so razdeljeni v dve osnovni skupini: LiHD in Li-Ion

  • Po moči (V): 36 V, 18 V
  • Po zmogljivosti baterijskih celic (Ah): 6,2 Ah in 3,5 Ah

LiHD (drsni)

Zmogljivejša serija, ki zajema 36 V, 18 V in 12 V

36V 6,2 Ah
18V 3,5 Ah
  4 Ah
  8 Ah
  5 Ah
12V 4 Ah

 

Izdelki serije 18V so združljivi z vsemi stroji 18V.

POLNILNIKI METABO

Metabo-jeva serija ASC je združljiva z vsemi baterijskimi paketi z drsnimi celicami. Prednost je patentirana metoda AIR COOLED, ki s hlajenjem celic skrajša čas polnjenja.

Adapter PowerMAXX 12 V povezuje baterije z drsnimi vložki in vrtalnike AKU, ki imajo vtične baterije.

 

Nastavitve piškotkov

Da bi na naši spletni strani iskano vsebino našli hitro, da bi prihranili veliko klikanja in se izognili prikazovanju oglasov za stvari, ki vas ne zanimajo, potrebujemo vaše soglasje za obdelavo piškotkov.

Sprejmi vse piškotkeZavrni piškotke